Kick-Off II

Wat?

Een grote samenkomst van Hart boven Hard voor iedereen die mee wil nadenken over de toekomst van de beweging.
Met ceremonieleidster Saïda Isbai, slam poetry van Carmien Michels en een afsluiter van Erhan Demicri!

Wanneer?

Zaterdag 16 december 2017, 10u tot 15u. Het evenement is dus voorbij, helaas 🙂

Waar?

In Brussel, in de culturele ontmoetingsplaats Allee Du Kaai (Havenlaan 49)

HbH_Kickoff2017_Banner_003

Kijk terug op Kick-Off II

Op 16 december organiseerden we Kick-Off II, een evenement waar we de lijnen hebben uitgezet voor de daarop volgende maanden van Hart boven Hard. Het was een ontmoeting voor iedereen die Hart boven Hard een warm hart toedraagt en die wou nadenken over de toekomst van de beweging.

Heel erg bedankt aan iedereen die erbij was! Het was een boeiende, gezellige en productieve dag. Lees het verslag voor meer details.

Kom jij ook naar Kick-Off II ?

Op 16 december organiseren we Kick-Off II, een evenement waar we de lijnen uitzetten voor de volgende maanden van Hart boven Hard. Iedereen is welkom, of je nu al betrokken bent bij één van de werkingen van Hart boven Hard of je wil vrijblijvend een kijkje komen nemen en mee in gesprek gaan, iedereen is welkom!

Deze Kick-Off is een grote ontmoeting van iedereen die Hart boven Hard een warm hart toedraagt en die wil nadenken over de toekomst van de beweging. Bij Hart boven Hard zijn er wel vaker Grote Vergaderingen (dat is de naam van het maandelijkse ‘parlement’ van de beweging, zeg maar), maar voor deze editie willen we breed uitnodigen, omdat er belangrijke dingen op de agenda staan. Dus kom af!

Het evenement gaat door in Brussel op 16 december van 10u tot 15u. Alles is erop gericht om zo veel mogelijk input te krijgen en iedereen de kans te geven om aan te sluiten bij de projecten of de werking.

 

PROGRAMMA

 • In de voormiddag komen de lopende projecten van Hart boven Hard aan het woord, en krijg je meer te horen over onze plannen voor de komende anderhalf jaar:

  • 09u45: Ontvangst met koffie en thee

  • 10u10: Inspirerende opener met slam poetry van Carmien Michels!

  • 10u30: Hart boven Hard en projecten
   Presentatie van de evolutie en vooruitzichten van Hart boven Hard én de presentatie van lopende en aankomende projecten. Met ruimte voor jouw vragen en input!

   • Bij de lopende en aankomende projecten horen o.a.:

    • De Bierkaartjes: hoe win je de discussies aan de toog?

    • Actie voor een meer solidaire samenleving, tegen de polarisering van het beleid: wat zijn we van plan?

    • TAMTAM, de campagne van zusterbeweging Tout Autre Chose en heel wat middenveldorganisaties.

    • De projectgroep rond de strijd tegen armoede en voor een rechtvaardige fiscaliteit: hoe werkt het en wat zijn de plannen?

    • Inspirerende lokale Hart boven Hard-projecten (Soundtrack Van Het Verzet, e.a.): hoe werkt dat?

  • 12u00: Lunch (Lunch door COLLECTACTIF, vrije bijdrage)

 • In de namiddag willen we in kleinere groepen aan de slag gaan. Samen nadenken over wat er nodig is in de strijd voor een menselijke samenleving en samen plannen maken!

  • 13u00Inspirerende opener. Ook de namiddag start met slam poetry van Carmien Michels!

  • 13u10: Workshops: (we verdelen ons de dag zelf in groepen rond deze onderwerpen)

   • Klimaat
    ‘Eco=logisch’ is een van de hartenwensen. We proberen die in de praktijk te brengen in onze eigen werking. Van de grote paradetafel werd tot de laatste schroef gerecupereerd voor hergebruik, eten op HbH-evenementen is standaard vegetarisch, we kiezen vergaderlocaties die dicht bij een station liggen. We helpen natuurlijk ook mobiliseren voor milieu- en klimaatacties (de Klimaatmars bijvoorbeeld) en nemen er aan deel.

    Maar is dat genoeg? Of moet Hart boven Hard de aandacht voor ecologie, transitie, natuur- en klimaatbescherming meer naar voren schuiven? Wat is dan de meerwaarde van een brede burgerbeweging naast wat er al gebeurt? Hoe kunnen we het werk van groene organisaties versterken en aanvullen?

    In deze sessie bekijken we welke rol onze beweging kan spelen binnen het thema ‘ecologie’, en hoe dat er dan concreet zou kunnen uitzien.

   • Anti-racisme
    We zien in onze samenleving enerzijds meer en meer solidaire initiatieven en mensen die de strijd aangaan tegen racisme en discriminatie. Anderzijds zien we meer en meer verzuurde reacties op de superdiverse samenstelling van onze maatschappij en blijft structurele discriminatie bestaan.

    Hart boven Hard organiseerde al heel wat acties tegen racisme en haat (acties tegen Pegida, wakes na aanslagen, de Mars tegen Haat en Terreur, etc.) Maar is dat genoeg? Of kan Hart boven Hard een verbindende rol spelen in de strijd tegen racisme?

    In deze werkgroep bekijken we de plannen die op tafel liggen rond de dag tegen racisme op 21 maart en we bespreken de rol die Hart boven Hard kan spelen.

   • Een beter evenwicht tussen werk en vrije tijd
    Stress en burn-outs zijn dé ziekten van onze tijd. Hoe kunnen we daar een antwoord op bieden? Wat is de wenselijkheid en haalbaarheid van plannen zoals de 30-urenweek?

    Hoe kunnen we als verbindende beweging op lange termijn blijven inzetten op een beter evenwicht tussen werk en leven?

    In deze werkgroep bespreken we de juiste manier om voor een beter evenwicht te strijden, en bekijken we hoe er rond dit thema een campagne kan worden uitgebouwd.

   • Wilde brainstorm
    Brainstorm: dromen van alle mogelijke actievormen. Wat zou jij graag zien gebeuren? Een tableau vivant op de trappen van de Beurs? Boomhutten in alle bomen in de stad? Een processie naar het stadhuis? Kostuums maken voor standbeelden? …
    We denken samen na, en we laten ons niet beperken.

  • 14u45: Een bewogen afsluiter