Studiedag Pensioenen

STUDIEDAG PENSIOENHERVORMING 19 JUNI 2018

HART BOVEN HARD

Plaats: Auditorium Iers College, Janseniusstraat 1, 3000 Leuven

Programma

Deuren open vanaf 9u: registratie

9.30u: Iedereen wordt beter van een goed pensioen

9.40u-11u: Brengt de vergrijzing ons in de problemen? Is het pensioen met punten de nieuwe zekerheid. Moeten we onze boontjes te week leggen bij de privé pensioenverzekering?

Dubbelinterview met professor Patrick Deboosere, demograaf aan de VUB en Kim De Witte, docent pensioenrecht aan de KU Leuven, pensioenexpert van de PVDA en auteur van ‘De grote pensioenroof’.

11u-11.30u: koffiepauze in de zalige binnentuin

11.30u-13u: Is het mogelijk om ook in de toekomst een stevig wettelijk pensioen te hebben, ingebed in een performante sociale zekerheid of evolueren we onvermijdelijk naar een systeem van een basispensioen, aangevuld met privéverzekering? Wat kan Oostenrijk dat België niet kan?

We stellen de vraag aan Dr.Jozef Wöss Van de Weense Arbeidskamer en Jozef Pacolet, economieprofessor emeritus KU Leuven, expert sociale zekerheid. Er is simultaanvertaling.

13u-14u: lunch in open lucht op het Damiaanplein, verzorgd door het Leuvense Wereldcafé

14u- 15.30u: Vrouwen hebben in ons land gemiddeld 34 procent minder pensioen dan mannen. Ze hebben twee pensioenen nodig om hun rusthuisfactuur te kunnen betalen. Hoe kan die kloof worden gedicht? Jongeren vrezen dat zij het zullen moeten stellen met een mager basispensioen. Hebben vrouwen en mannen, jongeren en ouderen tegengestelde belangen? En hoe zit het met de pensioenrechten van vrouwen met een migratieachtergrond?

Ronde tafel gesprek met Niek De Meester, pensioendeskundige OKRA, Ilse De Vooght, Femma, Astrid Thienpont, adviseur studiedienst ABVV en iemand die een beeld schetst van de specifieke situatie van oudere vrouwen met een migratieachtergrond. De intervenanten geven hun analyse, maar ook pistes in de goede richting.

Ciska Hoet, directeur van RoSa, modereert dit gesprek.

Practisch:

Hart boven Hard krijgt geen subsidies. We vragen een deelname in de kosten van 8 euro, ter plaatse te betalen (4 euro voor mensen met een bescheiden inkomen, 12 euro voor wie iets meer kan betalen).

Het Wereldcafé zorgt voor een lichte lunch voor wie dat wil, te verkrijgen voor 8 euro, op het Damiaanplein. Je kan natuurlijk ook je eigen brooddoos meebrengen.

Inschrijven is noodzakelijk, zowel voor de studiedag als voor de lunch. (schrijf je in: formulier hierboven)