De grote parade

PARADETEKENINGMet duizenden burgers en organisaties trekken we aan de bel: als we een menselijke toekomst willen voor iedereen, dan moet deze samenleving dringend anders.

De Grote Parade van HART BOVEN HARD en TOUT AUTRE CHOSE wil iedereen verenigen die zich zorgen maakt over de marsrichting van het huidige beleid. Samen strijden we voor een gezonde en solidaire samenleving met gelijke kansen en zuurstof voor alle mensen.

Kom op straat, er is een alternatief!

Zondag 29 maart 2015

Pas op: in de nacht van 28 op 29 maart schakelen we over naar zomeruur!

13u: verzamelen Brussel-Noord

16u: muzikaal slotmoment

De Grote Parade is een kleurrijke en kritische optocht
van mensen, families en organisaties uit alle hoeken
met tien hartenwensen voor een andere samenleving:

Samen rijk Samen rijk Samen rijk Eerlijke belastingen! Samen rijk Sterk jong en oud! Samen rijk Stop armoede! Samen rijk Werkbaar werk! Samen rijk Leefbare buurt! Samen rijk Diversiteit is realiteit! Samen rijk Eco is logisch! Samen rijk Wees wereldwijs! Samen rijk Doe de democratie!

Schermafbeelding 2014-12-18 om 06.20.46Je kan thuis in je zetel blijven zitten. En hopen dat het overwaait.
Wij kiezen om samen op straat het mooie weer te maken!

Meer en meer burgers, gezinnen, verenigingen, jongeren, … beginnen het direct te voelen. Onder het nieuwe beleid van de Vlaamse en de federale regering wordt het leven duurder en schraler. Niet alleen jobs verdwijnen, zelfs vervangingsinkomens worden geschrapt. Van de lijnbus tot de bibliotheek, van de kinderbijslag tot het recht op studeren: steeds meer gemeenschappelijke voorzieningen staan op de tocht. In welke samenleving wil jij leven?

Alleen of met een kleine groep hou je die maatregelen moeilijk tegen.
Enkel samen kunnen we aan de bel trekken. Er is wel een alternatief!

De toekomst begint niet bij nieuwe gevechtsvliegtuigen.
Wel bij de keuze voor duurzame energie.
De toekomst begint niet bij gesubsidieerde bedrijfswagens.
Wel bij investeringen in openbaar vervoer.
De toekomst begint niet bij minder koopkracht voor gezinnen.
Wel bij eerlijke belastingen op het grote geld.
De toekomst begint niet bij mensen uitsluiten op basis van taal of afkomst.
Wel bij gelijke kansen op cultuur, zorg, onderwijs.

Daarom is er De Grote Parade van Hart boven Hard en Tout Autre Chose!
Omdat het huidige beleid geen samenleving maakt, maar de toekomst kraakt.
Omdat het anders moet, willen we alle dringende uitdagingen het hoofd bieden.

Waar we samen voor staan? Onze alternatieven zijn tien hartenwensen. Zij bieden andere uitwegen, op vele terreinen van ons leven, realistisch en betaalbaar. Met deze wensen willen we niet alleen behouden wat goed was of is, maar bepleiten we ook dat het beter kan. In welke samenleving wil jij leven?

Onze hartenwensen gaan voor eerlijke belastingen, gedeelde menselijke rijkdom, werkbaar werk, investeren in jong en oud, een leefbare buurt, ecologische verandering, internationale solidariteit, meer democratie, een samenleving zonder armoede of discriminatie. Wat jij?

Kom op zondag 29 maart naar Brussel, en breng vrienden mee.
Er zal veel volk zijn, uit vele verschillende hoeken. Wees erbij!

HART BOVEN HARD heeft als nieuwe burgerbeweging de wind in de zeilen omdat we met z’n allen oog hebben voor de problemen van iedereen. We verenigen burgers en grote en kleine organisaties – ongezien breed. Niet om onze zorgen bij elkaar uit te storten, wel om samen de kaalslag op zoveel terreinen tegen te gaan. We zijn verbonden in ons gezamenlijk verzet.

Kom op straat. Er is een alternatief!

De parade telt tien blokken, één voor elke hartenwens. Kies jouw hartenwens en laat je creatief opmerken in jouw blok.

De Grote Parade van 29 maart 2015 wordt niet alleen een sterk signaal dat we de huidige besparingen niet aanvaarden en dat we op elk maatschappelijk vlak een alternatief hebben. Onze Parade moet ook spetteren van creativiteit, vrolijkheid, humor! Doe mee met ons plan:

 • We bouwen de Parade op volgens onze tien hartenwensen.
 • Kies jouw favoriete hartenwens(en), en laat je creatief opmerken achter het spandoek en het metershoge herkenningssymbool van elke hartenwens.
 • Je kan natuurlijk ook spandoeken en bordjes met eigen slogans meedragen, maar bekijk verderop eerst even onze afspraken.
 • We bouwen de stoet om 13u op in de Albert II- laan aan station Brussel-Noord.

Geef mee kleur aan de Parade:

Elke hartenwens heeft een eigen creatieve identiteit, met drie inspirerende elementen:

 • een eigen kleur
 • een eigen voorwerp
 • een bekend lied, met telkens een voorzanger/dirigent en een fanfare/orkest/koor dat dit lied afwisselt met eigen repertoire. Meezingen mag!

Bekijk hier alle kleuren, objecten en liederen per hartenwens.

De kleur en het voorwerp zijn slechts bouwstenen om mee aan de slag te gaan. Doe er helemaal je eigen ding mee, geef er een draai aan, gebruik ze om de hartenwens uit te beelden. Doe het alleen of in groep, dubbelzinnig of to the point, bescheiden of extravert.

Je kan ook afkomen met een heel eigen, verrassende interpretatie van de hartenwens. Maar hoe meer mensen aan de slag gaan met dezelfde kleur, hoe straffer die kleurenzee! Maak van jouw hartenwens een opvallende en vrolijke aanwezigheid waar niemand omheen kan.

Voor groepen, verenigingen en organisaties

 • Schrijf je hieronder zeker in voor jouw blok naar keuze, dan houden we plek vrij.
 • Heb je grotere plannen, laat ze vooraf weten op parade@hartbovenhard.be! Zo kunnen ons artistiek team en ons actieteam je creativiteit het beste zichtbaar maken.

De Grote Parade is opgedeeld in verschillende blokken. Ieder blok heeft een eigen kleur, een eigen voorwerp en een eigen lied. Je vindt alle info over deze kleuren, voorwerpen en liedjes op deze pagina.

240x400_vertical_rectangle Alleen als we op De Grote Parade met vele duizenden zijn, zal onze roep om een andere samenleving gehoor vinden. Werf mee mensen voor een massale aanwezigheid!

Als individu

 • Share ons Facebook-evenement voor De Grote Parade met je vrienden.
 • Overtuig minstens 5 vrienden om mee aan te sluiten. Stuur deze mail naar je contacten, en kom samen paraderen.
 • Plak je eigen foto in ons Paradepaardje, en share jouw deelname op Facebook. Gebruik deze foto tot 29 maart als profielfoto.
 • Download en print deze affiche en hang ze voor je raam, verspreid ze in je buurt, plak ze rond waar mensen ze zien. Een andere samenleving begint met behangpap!
 • Hang onder al je mails een vaste banner van de Grote Parade, download hem hier.
 • Wil je extra flyers en affiches om verder te verdelen? Contacteer je lokale Oxfam-Wereldwinkel (zoek hier). De Wereldwinkels bieden ons actiemateriaal mee aan!

Als organisatie

 • Verspreid de e-flyer van De Grote Parade via je nieuwsbrieven en je interne communicatiekanalen, maak de Parade op alle mogelijke manieren zichtbaar. In onze communicatie-kit vind je alles wat je nodig hebt.
 • Heb je een ledenblad? Druk onze advertentie af, neem een tekst(je) over uit onze communicatie-kit en/of publiceer een interview met een woordvoerder van HART BOVEN HARD in je blad (aanvragen via info@hartbovenhard.be).
 • Nodig via info@hartbovenhard.be iemand van HART BOVEN HARD uit op grotere vergaderingen om lokale verantwoordelijken te enthousiasmeren.
 • Stuur ons een wervend beeld van jullie engagement voor HART BOVEN HARD, en we pitchen het via onze facebook-pagina om andere organisaties te inspireren.
 • Voor organisaties die meer dan 200 mensen op de been brengen, maken we een eigen banner met jouw logo op, en de vermelding ‘wij doen mee aan de Grote Parade’, voor gebruik binnen je eigen communicatiekanalen. Stuur je logo naar steven.claeys@kwb.be en wij sturen je een banner-met-logo terug.
 • Organiseer een inhoudelijk moment rond een of meerdere hartenwensen.
 • Nodig eventuele lokale afdelingen in steden uit zich aan te sluiten bij de lokale groepen van HART BOVEN HARD. Daar slaan we verbindingen over domeinen heen.

De Grote Parade is een kleurrijke, familiale en kindvriendelijke optocht van burgers, zonder partijpolitieke standpunten. Het verbindende gebaar rond de tien hartenwensen gaat boven de profilering van deelnemende organisaties.

Timing

13u00 – Aankomst Noordstation – Opstellen per Hartenwens Albert II laan
14u00 – Vertrek
 • Emile Jacqmainlaan
 • Anspachlaan
 • Lombardstraat
 • Sint-Jans Plein
 • Sint Jansstraat
15u30 – Aankomst Place de l’Albertine / Albertinaplein
16u00 – Speeches
16u20 – Slotmoment
17u00 – Einde

Regels

 • Bommetjes en andere aanslagen op het hart en het gehoor zijn uit den boze. Als we ons laten horen, doen we dat creatief.
 • Voertuigen met luide motoren storen de muzikale kracht van de Parade. Voor rijdende tuigen geloven we sterk in menselijke aandrijfkracht. Heb je toch een ander speciaal idee? Leg het ons voor via parade@hartbovenhard.be.
 • We gaan voor een artistieke parade zonder organisatievlaggen, maar creëren wel een apart extra vak voor alle vlaggen samen. Zo geven we een mooi kleurrijk beeld van de breedte van onze beweging. Organisaties schrijven zich in, en worden op de hoogte gehouden over de plek van dit vlaggenvak binnen de Parade.
 • Laat bij elke hartenwens gerust je eigen strijdpunten zien, op bordjes of spandoeken. Die boodschap moet wel aansluiten bij de hartenwens en het verhaal van Hart boven Hard. Zorg ervoor dat je inhoudelijke strijdpunt meer opvalt dan het logo van je organisatie. De Grote Parade dient één gezamenlijk verhaal, niet de zelfprofilering van afzonderlijke organisaties.
 • Vakbonden en politieke partijen worden uitgenodigd als burgers. Vakbondsmensen komen niet in gekleurde jassen, maar met sjaaltjes. Politieke vertegenwoordigers worden gevraagd sober om te springen met hun aanwezigheid, en geen media-interviews te geven.
 • Flyeren met eigen materiaal kan bij de opbouw van de Parade, tussen 13u en 14u op de Albert II- laan (niet op de trappen van het Noordstation). We vragen om verder niet te flyeren tijdens de Grote Parade, ook niet op het slotplein. Goede afspraken, goede vrienden!

Voor een goede praktische organisatie van De Grote Parade moeten we weten welke organisaties komen. Hieronder zie je al wie er nog allemaal meedoet.

 • Kies de hartenwens die jouw organisatie wil behartigen, en schrijf je hieronder in. Heb je je hart aan twee (of meer) hartenwensen verloren, schrijf je je twee (of meer) keer in.
 • Alleen je naam en je berichtje worden zichtbaar, de andere informatie is voor de organisatie. Zo kunnen we je later nog updaten.

Helaas! Het formulier werd niet gevonden.

Volgende organisaties nemen al deel aan de Grote Parade:

Voor de Grote Parade voorzien we nog een paar opwarmers. Hou deze pagina in het oog voor meer informatie. En wees welkom, dat vooral!

Zaterdag 21 maart: Bosje komt zo

Lentefris planten we in Affligem een Hart boven Hard-bos, met aan ieder nieuw boompje één hartenwens van jou of jouw organisatie. ‘Omdat zuurstof fijner ademt dan fijn stof!’ Kom mee spitten, of post hier je persoonlijke wens.

Van 26 tot 29 maart: Doe de HartsTocht

Van Doel tot Brussel stappen we ecologisch te voet op naar De Parade, in een heuse HartsTocht. Sluit je hier aan.
Ook vanuit Oostende stroomt er volk toe, maar dan op de fiets – via Gent, Aalst, … Sluit je hier aan.

Eén ding is zeker, je zal op de Grote Parade niet alleen zijn. Meer dan dertig ambassadeurs roepen op om mee aan te sluiten!

Lees hier waarom zij Hart boven Hard en de Grote Parade zo belangrijk vinden. Want ze zijn geen klein bier, deze sleutelfiguren…

Deze website heeft cookies nodig om goed te kunnen werken. Meer info

Deze website heeft cookies nodig om goed te kunnen werken. Als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten