Hart boven hard Mechelen

RIGHT(S) NOW! Mars voor het Klimaat en sociale rechten voor iedereen

Voel je het ook? Er beweegt iets in onze samenleving. Steeds meer mensen komen op straat. Voor het klimaat, tegen discriminatie, voor sociale rechten en nog zoveel meer. Omdat onze toekomst op het spel staat.

Wat wij vragen is niet onmogelijk. Wat wij vragen staat in de grondwet. Artikel 23 zegt: “Iedereen heeft het recht op een menswaardig leven.” Dat betekent concreet: een gezond klimaat, een goede job, gelijke rechten, betaalbare zorg, een menselijk migratiebeleid en niet elke maand moeten krabben om te overleven. Dáár willen wij dat de volgende regeringen werk van maken.

Op 12 mei slaan we de handen in elkaar voor een duurzame, solidaire en inclusieve samenleving.

Omdat alles met elkaar verbonden is: geen klimaatbeleid zonder sociale rechtvaardigheid, geen strijd tegen ongelijkheid zonder oog voor de planeet.

Spring mee op de kar! Samen op straat, voor mens en klimaat. Op 12 mei vragen we luid en duidelijk: RIGHT(S) NOW!

RIGHT(S) NOW! Verzamelen op 12 mei om 12.00 uur aan het station van Mechelen om samen naar Brussel-Noord te gaan.

Een Parade in de regen en ééntje in de zon. Twee jaar op rij brachten we met Hart boven Hard meer dan 20.000 mensen op straat voor een andere samenleving.

Tijd voor een volgende editie, omdat het nodig is. Wie het nieuws volgt stelt vast dat er heel wat scheefgroeit. Tijd voor een beleid dat investeert in een solidaire, duurzame samenleving. Daarom kloppen wij letterlijk samen op tafel, op zondag 7 mei om 14u in Brussel.

We bouwen de langste tafel ooit, in het hart van Brussel, een tafel waar plaats is voor iedereen. We steunen elkaars bekommernissen en strijd, en we tonen de kracht van delen.

Ook Mechelen, stad met ‘de beste burge(rs)(meester) van de wereld’ trekt naar De Grote Parade. Ga je mee? 
Afspraak om 13 uur in Mechelen Station.
Neem je picknick mee en iets om op tafel te kloppen.
Bevestig vrijblijvend je komst op Facebook.

OPROEP! 
We zoeken ook tafelbouwers om op zondag 7 mei om 9.30 uur in Brussel mee de langste tafel ooit te bouwen. Met Mechelen willen we een volwaardige bouwploeg van 12 personen samenstellen.
Stel je kandidaat via mechelen@hartbovenhard.be

We gaan ook proefdraaien in Mechelen met ondersteuning van de nationale ‘tafelbouwspecialisten’. En waar kunnen we dat beter doen dan op de Langste Veggietafel van 13 april, om 17u30 op de Grote Markt van Mechelen.
Wil je zien hoe we met europaletten aan de slag gaan? Kom een kijkje nemen of meedoen, en geniet ondertussen van je vegetarische picknick.
Meer info op Facebook.

Het volledige programma van onze actieweek Recht.Op vind je onderaan deze pagina.

 

Ondertussen een stevige traditie in Mechelen: de Full Moon Bike Ride oftewel fietsen bij volle maan. En die valt in maart op zondag de 12de. Voor de gelegenheid tekende Hart boven Hard een “sociale route van Mechelen” uit. Zo’n 15 km fietsen door het centrum waarbij we tientallen sociale organisaties passeren. Een handig gidsje stelt ze voor (we stoppen dus niet overal, zo kunnen we lekker doorfietsen). We eindigen rond 20 uur aan het ARSENAAL waar de PEACE de Résistance volop aan de gang is.

Fietsen bij Volle Maan schept een band!

We starten aan de Grote Markt, fietsen de Ijzerenleen uit en slaan linksaf naar de Lange Schipstraat langs het Sociaal Huis en het Huis van het Kind).

Vervolgens fietsen we de Dijle over via de Vijfhoek en slaan rechts de Onze-Lieve-Vrouwestraat in en passeren De Lage Drempel en sociaal restaurant De Refuge.

We fietsen verder door de Onze-Lieve-Vrouwestraat de Adegemstraat in. Op de rechterkant zien we de Fiets-o-theek, want kleine fietsjes worden groot. We slaan linksaf aan de Karmelietenstraat. Daar vinden we één van de 5 Mechelse dienstencentra: Den Deigem.

We fietsen verder en slaan rechts de Kroonstraat in waar De Keeting gehuisvest is, een vereniging waar armen het woord nemen. We komen opnieuw uit in de Adegemstraat die we links inslaan, waarna we de ring oversteken tot op de Battelsesteenweg.

We passeren sociale werkplaats ’t Atelier (hout & fiets) en ook ROJM, het Regionaal Open Jeugdcentrum vond daar een mooie nieuwe stek.

Iets verder slaan we rechts de Frans Broersstraat in waar we de wijk Bethaniënpolder van Woonpunt vinden. Op het einde van die straat kiezen we niet voor de Alfred Oststraat (met een afdeling van J@M en de kinder- en tienerwerkingen Betha en Oase) maar wel rechts naar de Winketkaai.

We volgen de Dijle, rijden de brug over zodat we op de Melaan uitkomen. Via de Minderbroedersgang belanden we op het Sint-Romboutskerkhof met het Steunpunt Asiel en Migratie en wijkgezondheidscentrum Wel en Wee.

We fietsen verder door de Stassartstraat richting Dossinkazerne, maar slaan net daarvoor links de Zelestraat in naar de Sint-Katelijnestraat. We steken nog een keer de ring over en zijn in de Maurits Sabbestraat met het CAW, het Centrum Algemeen Welzijnswerk.

We fietsen even langs de Antwerpsesteenweg tot we rechts de Overheide kunnen nemen met zijn sporthal De Plaon en De Schijf (dienstencentrum en nog afdeling van J@M). Ook Oud Oefenplein, met de sociale woonwijk in renovatie, bevindt zich daar.

We keren terug naar langs de Schijfstraat, de Pennepoelstraat, een kort stukje Oude Liersebaan, en via de Gasthuisveldstraat naar de Kerkhoflei.

We nemen de Ziekebeemdenstraat, Kleine Nieuwedijkstraat en dan de Caputsteenstraat, met rechtdoor de Paardenkerkhofstraat en op het einde rechts de Boerenkrijgstraat. Hiermee belanden we op de Nekkerspoelstraat (met de Chiro en J@M samen) en het Sint-Janshof met sociale verkoopwoningen van de Kleine Landeigendom Mechelen.

We zijn bijna aan onze eindbestemming. We nemen de Plattebeekstraat langs de plaats waar het opvangcentrum voor vluchtelingen was en nu de Royal de Lux voorstellingen geeft, en passeren langs het Douaneplein en de jongerensite. We nemen de Mechelse ring naar links en rijden tot aan het Kruidtuinpark, want daar bevindt zich de ingang van ’t ARSENAAL, waar je een warm welkom wacht op onze vierde PEACE de Résistance.

Gastheer Marc De Knijf lijmt opnieuw vanuit zijn hart enkele mooie gasten aan elkaar.

19.00 AfroD’ziak – 20.00 Brussels Brecht-Eislerkoor – 21.00 Jan De Smet

Tussendoor toont Va et Vient haar traditionele majorettenchoreo’s en -batontechnieken die ze combineren met hedendaagse theatrale ingrepen.

Recht.Op

We boksten voor jou een hele festivalweek in elkaar onder het motto: “Recht.Op: Mechels verzet met een hoek af”. Van 6 tot 12 maart organiseren we samen met vele partners 8 leuke, verrassende activiteiten. We zijn zeker dat ook jij er iets interessants in kan ontdekken.

Recht.Op op Facebook

 

Maandag 6/3 om 20u30
Film 99 homes
Een film van Ramin Bahrani
Filmhuis Mechelen, in het Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, Mechelen
Kaarten aan de filmhuiskassa (€ 1,00 Uitpas met kansentarief / € 4,00 filmhuisleden / € 6,00)

Maandag 6/3 spelen we samen met het Filmhuis Mechelen de film 99 Homes. “Deze thriller met een humanistisch hart” draait rond de financiële crisis van 2007 en 2008, en de gevolgen daarvan voor de gewone man. Centraal staat vastgoedagent Rick Carver, een man wiens job erin bestaat namens de banken huizen in beslag te nemen van mensen die hun leningen niet meer kunnen afbetalen. 99 Homes is door de verkiezing van Trump en de schijnbaar onstuitbare opmars van het internationale hufterdom helaas een akelig actuele prent.

Meer info
Facebook

 

Dinsdag 7/3 om 20u00 (deuren: 19u30)
Fuck Tina!
VC De Schakel, Steenweg 32 (nieuw adres!)
Gratis

Op dinsdag tonen we integraal de film van Nigel Williams: FUCK TINA!
De Antwerps-Britse stand-upcomedian steekt opnieuw het Kanaal over naar zijn geboortestad Bristol, waar de arbeiderswijken in broeihaarden van geweld en miserie veranderden. Aan de hand van gesprekken met onder andere Tom Lanoye, Slongs Dievanongs en Rachida Aziz koppelt Nigel Williams voortdurend terug naar België. Hoezo, There Is No Alternative? Een rake schop tegen de glibberige schenen van Het Systeem, ja!

De schrijfster van het boek Trees Heirbaut en Jef Maes die de film maakte zullen de documentaire inleiden en zorgen voor een boeiende babbel achteraf.

Meer info

 

Dinsdag 7/3 om 20u30
Jamsessie
KUUB, Minderbroedersgang 3A, Mechelen
Gratis

Ook op dinsdag kan je in cultuurcafé KUUB gaan genieten van een Jamsessie, en wie wil pakt zelf een gitaar vast of zet zich aan de piano of de drums.

 

Woensdag 8/3 van 20u00 tot 22u00
Spoken Word
KUUB, Minderbroedersgang 3A, Mechelen
Gratis

Op woensdag slaan we een meer poëtische weg in. In cultuurcafé KUUB geniet je van een avond Spoken Word: oude getrouwe Dichtatuur brengt eigen werk dat aansluit bij de thema’s die Hart Boven Hard nauw aan het hart liggen. De sociaalartistieke werking De Hofdames van Savooien, brengen een paar tedere en poëtische sketches en ontroerende liederen uit de voorbije producties ‘Straatje zonder Eind’ en ‘Bloemkool en Sla’.

Daarnaast komen Nouha Rannoun & Frank Mathay nog er een slamslap op geven, ieder met hun typerende en kritische stijl!

Facebook

 

Zaterdag 11/3 van 14u00 tot 17u00
Warme Wandeling door Mechelen

  • Vertrek: 14 uur aan Opsinjoor (Sint-Romboutskerkhof)
  • Einde: 17 uur in ROJM (Battelsesteenweg)
  • Inschrijven via mechelen@hartbovenhard.be
  • Deelname: 5 euro, ter plaatse betalen

Op zaterdag neemt Hart Boven Hard je mee op een Warme Wandeling en korte fietstocht door het centrum van Mechelen. We worden ‘warm’ ontvangen op plekken waar mensen zich dag in en dag uit inzetten voor meer solidariteit in de samenleving. We bezoeken het Steunpunt Asiel en Migratie, Wel & Wee, Welcome in Mechelen, Den Deigem, ’t Atelier en ROJM. We vertrekken om 14 uur aan Opsinjoor (Sint-Romboutskerkhof) en eindigen rond 17 uur met een drankje in ROJM aan de Battelsesteenweg.

Praktisch:
Breng best je fiets mee om de verplaatsingen tussenin wat sneller te kunnen doen.
Vooraf inschrijven via mechelen@hartbovenhard.be

Een unieke kans om met een toffe groep meteen 6 initiatieven beter te leren kennen.

 

ZATERDAG (!) 11/3 om 22u00
Worldshake – fuif
KUUB, Minderbroedersgang 3A, Mechelen
Gratis

Op zaterdagavond gooit cultuurcafé KUUB er nog een fuif tegenaan. Kom vanaf 22 uur Worldshaken.

 

Zondag 12/3
Full Moon Bike Ride
Verzamelen: 19 uur – Grote Markt Mechelen
Gratis
Meer info

Ondertussen een stevige traditie in Mechelen: de Full Moon Bike Ride oftewel fietsen bij volle maan. En die valt in maart op zondag de 12de. Voor de gelegenheid tekende Hart boven Hard een “sociale route van Mechelen” uit. Zo’n 15 km fietsen door het centrum waarbij we tientallen sociale organisaties passeren. Een handig gidsje stelt ze voor (we stoppen dus niet overal, zo kunnen we lekker doorfietsen). We eindigen rond 20 uur aan het ARSENAAL waar de PEACE de Résistance volop aan de gang is.

Fietsen bij Volle Maan schept een band!

 

Zondag 12/3 om 19 uur
Peace de Résistance
Het ARSENAAL, ingang langs het Dijlepad in de Kruidtuin
Gratis

En de week afronden doen we met onze ondertussen reeds vierde Mechelse PEACE de Résistance, onder het motto: muziek en woord met een positieve noot. Op zondag 12/3 boekten we een grotere zaal in het ARSENAAL.

Gastheer Marc De Knijf lijmt opnieuw vanuit zijn hart enkele mooie gasten aan elkaar.

19.00 AfroD’ziak
20.00 Brussels Brecht-Eislerkoor
21.00 Jan De Smet
Tussendoor toont Va et Vient haar traditionele majorettenchoreo’s en -batontechnieken die ze combineren met hedendaagse theatrale ingrepen.

Contact

HART BOVEN HARD Mechelen: mechelen@hartbovenhard.be.

Inschrijven voor de nieuwsbrief: http://eepurl.com/bc4IUj.
Facebook-groep: https://www.facebook.com/groups/hartbovenhard.mechelen/

 

Deze website heeft cookies nodig om goed te kunnen werken. Meer info

Deze website heeft cookies nodig om goed te kunnen werken. Als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten